KS Jurypris 2019

Mit værk Fra Dybet fik Juryens pris på Kunstnernes Sommerudstilling (KS) i 2019

Den censurerede udstilling er én ud af fem, der er statsanerkendt.  Der var indsendt 1.350 værker til censurering, hvoraf der blev udvalgt 62.
Så der var god plads på vægge og gulve. Det var en stor fordel for mit værk Fra Dybet, da det både fylder meget og afgiver lyd.

Censurkomitéens begrundelse

Henrik Soelmarks værk “Fra Dybet” fra 2019 er et dragende og poetisk værk. Det ånder og det pruster som et levende væsen. Værket er som en stor mekanisk lunge, et organ der samler udstillingsrummene. Det er en monumental automation og et sanseligt værk på én og samme tid. Det inddrager os gennem lyd, krop og skulpturel tilstedeværelse og trækker i os som en blæsebælg. Det er ambitiøst i sin størrelse, og det fremstår overbevisende og sikkert.

Det er derfor med stor glæde og anderkendelse, at Henrik Soelmark bliver tildelt KS-prisen 2019.

Du ønskes alt godt fremover fra censorkomiteen bestående af Anneline Schjødt Pedersen, Lars Tygesen, Marianne Lyngsø, Susanne Schmidt-Nielsen  og Kasper Oppen Samuelsen.

Jeg forklarer publikum om værket og processen på en artists talk session

Censorerne skal have kæmpestor ros for valget til årets KS-pris

Niels Hansen, Jyske Vestkysten

Niels Hansen fra Jyske Vestkysten skrev

Censorerne skal have kæmpestor ros for valget til årets KS pris. Den går til Henrik Soelmark, der deltager med installationen “Fra Dybet”. Den er bygget op om store orgelpiber i træ. Når publikum går rundt om installationen, aktiverer de to sensorer, som giver strøm til vindmaskiner, som så sender luft til udvalgte orgelpiber. Det er uhyggelige lyde, som leder tanken hen til begrebet “Fra Dybet” der kommer fra det latinske “De Profundis”. (…)
Henrik Soelmark rydder bordet på Kunstnernes Sommerudstilling 2019. Og selvom råbet “Fra Dybet” er dystert og vidner om et uigenkaldeligt endeligt, så er hans hæse men kraftfulde råb gennem de vindblæsende orgelpiber et tegn på, at fornyelsen får plads på KS.