KS juripris 2019

Jeg fik Juriprisen på Kunstnernes Sommer udstilling (KS) sidste år. Denne censurerede udstilling er en ud af fem, der er  stats anerkendt.  Der var sendt 1350 værker ind til censurering, hvoraf de valgte 62. Så der var god plads på vægge og gulve. Det var en stor fordel for mit værk “Fra dybet”, da det både fylder meget og afgiver lyd.

Censorkomiteen gav følgende begrundelse :

Henrik Soelmarks værk “Fra dybet” fra 2019 er et dragende og poetisk værk. Det ånder og det pruster som et levende væsen. Værket er som en stor mekanisk lunge, et organ der samler udstillingsrummene. Det er en monumental automation og et sanseligt værk på e`n og samme tid. Det inddrager os gennem lyd, krop og skulpturel tilstedeværelse og trækker i os som en blæsebælg. Det er ambitiøst i sin størrelse, og det fremstår overbevisende og sikkert.

Det er derfor med stor glæde og anderkendelse, at Henrik Soelmark bliver tildelt KS-prisen 2019

Du ønskes alt godt fremover fra censorkomiteen bestående af Anneline Schjødt Pedersen, Lars Tygesen, Marianne Lyngsø, Susanne Schmidt-Nielsen  og Kasper Oppen Samuelsen.

 

Åbningstale ved ferniseringen af  Trine Ross

 

Jeg takker jurien for prisen, og KS for de de penge der fulgte med.

 

Jeg forklarer publikum om værket og processen på en artist talk session i starten af august.

 

Publikum går rundtur om værket, så vi kan sanse det fra alle sider.

På hver side af installationen, er der opsat sensore, som registrer publikums bevægelser. Herved lukkes der op for to vindmaskiner der aktiverer udvalgte orgelpiber.

Niels Hansen fra Jyske Vestkysten skrev bl. a. ;

Censorerne skal have kæmpe stor ros for valget til årets KS pris. Den går til Henrik Soelmark, der deltaher med installationen “Fra dybet”. Den er bygget op om store orgelpiber i træ. Når publikum går rundt om installationen, aktiverer de to sensore. som giver strøm til vindmaskiner, som så sender luft til udvalgte orgelpiber. Det er uhyggelige lyde, som leder tanken hen tiol begrebet “Fra Dybet” der kommer fra det latinske “De Profundis”. ………

———–  Henrik Soelmark rydder bordet på Kunstnernes Sommerudstilling 2019. Og selvom råbet “Fra Dybet” er dystert og vidner om et uigenkaldeligt endeligt, så er hans hæse men kraftfulde råb gennem de vindblæsende orgelpiber et tegn på, at fornyelsen får plads på KS.